Ирски плес – KUD Abrašević

ИРСКИ ПЛЕС

Постоји мноштво врста плесова, а ми се трудимо да Вам омогућимо што већи асортиман.
Посебно место код нас заузимају секције ирског плеса!

Овај сталожени и грациозни плес има врло занимљиву историју. Ирски плесови су били праћени музиком која се изводила на гајдама и на харфи. Покрети рукама су у ирском плесу ограничени, пошто се плесач учи показивању контроле и грациозности.

Трупа ирског плеса „Erin’s Fiddle” настала је почетком септембра 2006. године и за кратко време постала највећа плесна група тог типа на овим просторима. Тренутно ради у 5 група, 3 одрасле и 2 дечије, а броји преко 30 чланова.

Успеси плесних трупа "Riverdance" и "The Lord of Dance" популаризовали су ирски плес у целом свету, па се тако данас њиме баве и они који нису Ирци и који немају ирске корене.

Уз велики труд и напоран рад свих тренера и плесача, трупа је постигла много тога на шта је данас врло поносна. Бави се традиционалним и модерним ирским плесом, како такмичарским, тако и у облику наступа.

Гостовањем широм Србије и региона трупа Ерин'с Фиддле је остварила успешну сарадњу са многим установама културе, организацијама, музичким ансамблима и колегама плесачима. До сада је посетила Нови Сад, Сремску Митровицу, Шабац, Смедерево, Смедеревску Паланку, Јагодину, Кучево, Лазаревац, Лозницу, Аранђеловац, Алексинац, Књажевац, Пирот, Ниш, Бијељину, Зеницу и Грачаницу (БиХ)... и не планира ту да се заустави.

Студио наше плесне трупе налази се у Ресавској 76. У просторијама КУД-а "Абрашевић"

У салама,огледала су дуж целог зида и под прилагођен раду у степ ципелама и балетанкама представљају одличне услове за рад током целе године. У оквиру студија налази се и свлачионица за пресвлачење као и купатило и остава за костиме и осталу плесну опрему.

Руководилац секције је Ана Котевски, невероватни играч, кореограф, костимограф... и један од однивача плесне трупе "Erin’s Fiddle". Више о њој сазнајте у биографији:

Више информација о самој историји ирског плеса, о трупи "Erin’s Fiddle", као и о томе зашто је ирски плес одличан избор и за децу и за одрасле, можете видети на сајту трупе: