Капуера (Capoeira) – KUD Abrašević

КАПУЕРА

Капуера је фантастична бразилска вештина. Oписује се као нешто између плеса и борбе. Суштина је да је капуера нешто што даје више од сваке борилачке вештине и плеса, обухватајући све позитивне аспекте и једног и другог.

Капуером се стичу снага, кондиција, експлозивност, флексибилност, развија се осећај за ритам, координација покрета, и побољшавају се рефлекси.

Због своје специфичности и јединственог аудиовизуелног доживљаја, духа слободе који је прати, невероватне лакоће којом капуеиристи изводе покрете које многи сматрају вратоломним, капоера је стекла много обожавалаца. Она је плес. Она је борба. Она није само комбинација гимнастике, плеса и борилачких вештина, већ и музике, културе, историје и мудрости живота.

Капуера се од 1998. појављује и на Балкану, почев од Београда, преко Новог Сада, Загреба, Сарајева, Скопља, па на даље.

Захваљујући највећим личностима у свету капуере, у Београду је основана прва капуера група и школа ове импресивне вештине.

Наше капуера секције води Славиша Репац, (капоера име "Axé Canarinho" - Аше Канарињо), а у развоју клуба му помаже Ана Трифуновић. О њима можете прочитати у биографијама:

Више о овој задивљујућој вештини, њеној историји и настанку, као и о нашем клубу "SENZALA CAPOEIRA" можете сазнати на сајту: