Обележено 111 година рада КУД „Абрашевић“ из Београда – KUD Abrašević

Положено цвеће на споменик Кости Абрашевићу

Обележено 111 година рада КУД "Абрашевић" из Београда

БЕОГРАД, 12. новембар.- Чланови руководства Културно уметничког друштва „Абрашевић“ из Београда и представник Општине Савски венац положили су цвеће на споменик Кости Абрашевићу у парку „Мањеж“ код Југословенског драмског позоришта у Београду у оквиру обележавања 111 година постојања ове угледне културне институције и дана друштва 12. новембра.

У делегацији су били Данијела Мирјанић чланица Општинског већа Савског венца, Драгиша Околишанов председник Скупштине КУД „Абрашевић“, Бранимир Пејовић председник УО КУД „Абрашевић“, Новица Радошевић председник Надзорног одбора, Слободан Љумовић члан Скупштине КУД „Абрашевић“, као и генерални секретар Олга Васиљевић.

Данијела Мирјанић је истакла да ће Општина Савски венац, у сарадњи са Заводом за заштиту споменика културе, покренути инцијативу да се слова на плочи споменика, која је испрала киша, обнове и да ће та ставка ући и у финансијски план за наредну годину.

Бранимир Пејовић је нагласио да је од оснивања КУД „Абрашевић“ стално радио на територији општине Савски венац, где је и данас у просторијама у Ресавској 76.

Кутурно уметничко друшто „Абрашевић“ основано је у Београду 12. новембра (30. октобра по старом календру) 1905. у кафани „Руска круна“ под именом Радничка уметничка група „Абрашевић“. Први председник био је Радивоје Караџић. Усвојен је и знак друштва у коме доминира лира од жутог метала, као симбол уметности.

Име је група добила по песнику и преводиоцу Кости Абрашевићу (Охрид 29. мај 1879 – Шабац 20. јануар 1898), једном од првих српских социјалисти. Отац му је био Србин Наум Христић, а мајка Гркиња Сотира. Ново презиме је, у време школовања у шабачкој Гимназији, извео из надимка оца „Абраш“. Умро је у 29. години од туберкулозе. Био је омиљени песник омладине тог времена.

У градовима некадашње Југославије, постојала су бројна Културно уметничка друшва „Абрашевић“, између осталих и у Скопљу и Мостару. У Србији раде и Културно уметничка друштва „Аврашевић“ у Бачкој Паланци, Шапцу, Смедеревској Паланци, Панчеву,Крагујевцу, Чачку...

Основна школа у Реснику крај Београда и Техничка школа у Шапцу носе име Косте Абрашевића.
Фотографије Полагање цвећа на споменик Косте Абрашевића