Биографије- Љубица Живковић и Валентина Ташкова – KUD Abrašević

Биографија о Љубици Живковић

– Рођенa је 1952. године у Београду. После завршене средње музичке школе одсек за музичку теорију и соло певање у музичкој школи „Јосип Славенски“ студирала је на оба одсека на Музичкој академији у Београду, теорију у класи проф. Петра Озгијана, а соло певање у класи проф. Звонимира Крнетића и дипломирала у класи Радмиле Смиљанић.

Још као студент активно је наступала као солиста у хору „Колегијум музикум“ под руководством Даринке Матић-Маровић на многим европским концертним сценама. За музичку омладину остварила је преко сто концерата по Србији у циклусу „Млади за младе“. Као апсолвент је положила аудицију у Београдској опери и тринаест сезона била солиста 360 представа: Травијата, Кармен, Севиљски берберин, Борис Годунов, Конзул, Кћи Пука, Пикова дама, Продана невеста и многим другим. У Љубљани је гостовала три године у Борису Годунову, а у Новом Саду: Травијата, Кармен и Севиљски берберин.

У филму Борис Годунов  са Ругиером Раимондијем играла је улогу Њање.

Упоредно са сценском делатношћу током 23 године била је солистикиња уметничког ансамбла на концертима по Југославији и иностранству.

  1. године одлучила је да се бави и педагошким радом и почиње да ради у музичкој школи „Јован Бандур“ у Панчеву, одакле прелази у музичку школу „Станковић“ у Београду, где и данас ради.

Упоредно, током три године, путује у Бања Луку и помаже развоју соло певачког одсека у музичкој школи „Владо Милошевић“, а од 2004. године има и своју класу на Академији лепих уметности у Београду.

Са својим ученицима и студентима учествује на разним такмичењима соло певања.

Има освојених 279 прве награде, 83 друге, 32 треће, 15 специјалних и 32 лауреата са 100 бодова.

После завршене средње школе, из њене класе школовања је наставило 46 ученика на ФМУ, Академији Нови Сад, Академији Бања Лука, Грац, Манхајм и АЛУ.

Као солисти у Опери наступају Ненад Ненић, Драгољуб Бајић, Небојша Бабић, Ива Мрвош, Драгана Станковић и Тамара Бањешевић, Ивана Петровић, Ана Петричевић, Биљана Солдо, Милош Ђуричић, Павле Жарков и Ненад Чича, а у Мадленијануму Игор Аризановић, Владимир Булатовић, Драгана Станковић и Ненад Ненић. У позоришту на Теразијама солисти су Мирјана Јовановић,  Павле Жарков, Игор Аризановић и Небојша Бабић.

Основала је ансамбл „Оперетика“, састављен од садашњих и бивших ученика и студената. На репертоару су четири различита програма: Дечија опера „Снежана и седам патуљака“ Петра Крстића, Оперете и мјузикл,Оперске арије и ансамбли, као и српско национално благо. Уз сталну сарадњу са Музичком омладином Србије, са овим програмима наступала је у многим градовима Србије: Панчево, Зрењанин,Ваљево,Обреновац, Сопот,Младеновац, Ковин, Београд. Ансамбл је наступао и уКоларчевој задужбини, Савацентру, павилијону „Цвијета Зузорић“, Скупштини града, као и у „Банском двору“ у Бања Луци, позориштима уТемишвару, Будимпешти и Москви.

Учествовала је у раду жирија на такмичењима: „Петар Коњовић“ у Београду, „Никола Цвејић“ у Руми,Републичко такмичење у Србији и Републици Српској, „Дани соло песме“ у Лазаревцу, Међународном

такмичењу „Даворин Јенко“, Фестивалу музичких школа Србије, такмичење соло певача „Ј. Маринковић“ и“Распевано пролеће“ у Панчеву, „Вера Виткаи“ у Новом Саду, „Далеки акорди“ у Сплиту, Аранђеловац и „Обзорја на Тиси“ у Новом Бечеју.

Добитница је награде Удружења музичких и балетских педагога Србија за постигнуте вишегодишње резултате у

педагошком раду, награде заједнице музичких школа Србије за изузетне резултате у педагогији и награде за најуспешнијег педагога Војводине.

Биографија о Валентини Ташковој

– Рођена је 1968. године у Београду. Музиком се бави од своје девете године. После завршене средње музичке школе ,,Станковић” на одсеку за виолину и на одсеку за соло певање у класи проф. Оливере Грујић-Славић, уписала је студије виолине на Факултету музичке уметности у Београду, као и студије соло певања код проф. Радмиле Смиљанић, које наставља у класи проф. Гордане Јевтовић на Факултету уметности у Нишу.

Током школовања освојила је низ награда и признања за свој рад. Запажене резултате је остварила на међународном такмичењу у Београду, Загребу, Женеви, Милану…

Године 1994. Дебитовала је у улози Прве даме Краљице ноћи у Моцартовој опери ,,Чаробна фрула” као члан оперског студија при Народном позоришту у Београду под вођством маестра Ј. Шаиновића. Била је дугогодишњи солиста Уметничког ансамбла ВС ,,Станислав Бинички”, хонорарни члан хора РТС-а и солиста Опере и театра ,,Мадленианум” где је остварила солистичке роле у ,,Cosifantutte” (W.A. Mozart), ,,Lescontesd’ Hoffmann” (J. Offenbach), ,,Traviata” (G. Verdi)… Добитник је јубиларне повеље Опере и театра Мадленианум за дугогодишњи уметнички допринос 2007. године. Сарађивала је са домаћим и страним редитељима Синетаром Миклошем, Јуријем Александровим, домаћим и страним диригентима Каролосом Триколидисом, Рубеном Силвом…

Као концертни певач, певала је у многим концертним салама у Србији, бившој СФРЈ, као и Европи (Бугарска, Грчка, Швајцарска, Немачка, Француска). Члан је УМУС-а, међународног удружења ЕВТА. Добитник је медаље за заслуге у просвети и култури ТРЕЋЕГ СТЕПЕНА. Од 2008. године професор је соло певања у МШ ,,Мокрањац”, а њени ученици постижу запажене резултате, како  на такмичењима (преко 140 освојених награда), тако и на концертним подијумима (Галерија САНУ, свечана дворана Дома Војске Србије, КНУ…). Њениђаци са успехом настављају школовање код еминентних професора на домаћим и страним музичким академијама.