Дах Театар Абрашевић – KUD Abrašević

АБРАШЕВИЋ ДАХ ТЕАТАР

ДАХ Театар Центар за позоришна истраживања, основан 1991. године, је независна професионална позоришна трупа која траје и ствара 28 година у Србији и интернационално.

Програми ДАХ Театра подразумевају креацију и продукцију дела из области савремене сценске уметности високог уметничког квалитета, едукативне програме и представе за децу и младе са циљем образовања и афирмације младих уметника, интернационалну сарадњу и размену са уметницима из целог света. Прославу 25 година постојања обележио је фестивал ДАХ театра “Постојање/Постајање” на коме је промовисана и прва књига о ДАХ Театру у издању Lexington Books, САД.

Језгро ДАХ Театра чине редитељка Дијана Милошевић, глумице Маја Митић и Ивана Миленовић Поповић, организаторка Наташа Новаковић, које су истовремено и уметнички и менаџментски тим, са најближим сарадницима. Поред професионалаца, чланова и сталних сарадника, ДАХ Театар сарађује и са чувеним уметницима и стручњацима из целог света, који држе радионице, семинаре и мастер класове и на тај начин утичу на развој сценске уметности код нас. ДАХ Театар са својим представама и радионицама гостује по целом свету, али и широм наше земље, у малим местима у Србији, чија публика нема често прилике да види савремени позоришни израз. Такође је учесник свих наших најважнијих фестивала као што су БИТЕФ Фестивал, Стеријино позорје, ИНФАНТ Фестивал и многи други. Редитељка и глумци ДАХ Театра су чести предавачи и воде радионице и мастер класове на угледним универзитетима и колеџима широм света.

Добитник је многобројних награда код нас и у свету, да споменемо само неке: “Звезде Београда” – награда за најбољи пројекат у 2013. години; Награда Фонда “Јелена Шантић” за 2012. годину за активности и за резултате постигнуте у 2011; Награда ЕРСТЕ Фондације за социјалне интеграције; Међународна награда за допринос развоју драмског одгоја “Грозданин кикот”; Награда “Otto Rene Castillo” за промоцију људских права; Награда “Luigi Pirandello International Prize” – чувени редитељ Один Театра Еуђенио Бараба поделио је своју награду и са ДАХ Театром.

ДАХ Театар је прва је организација из Србијје којој је одобрено од Европске комисије да буде носилац пројекта у оквиру програма ЕУ “Култура 2007-2013” за пројекат “Не/Видљиви град” који је један од најуспешнијих пројеката ДАХ Театра и који траје од 2005. године до данас.

Детаљније о нама и нашем раду можете прочитати на нашем веб сајту: