istorijat – КУД Абрашевић

istorijat

Историја КУД Абрашевић

 • "Абрашевић" је основан у Београду 12. новембра 1905. године (30. октобра, по старом календару).

  Ове године обележавамо 112 година постојања.
 • Посебна пажња се поклања раду са децом у свим категоријама стваралаштва. “Абрашевић” је по овоме већ деценијама познат и ван граница земље.
 • Програм “Абрашевића” осмишљали су и уметнички обогатили најпознатији југословенски и српски уметници, диригенти, кореографи, композитори, редитељи.
 • Основно уметничко опредељење “Абрашевића” је уметничка надградња у разнибројним уметничким дисциплинама, од народног стваралаштва, преко музичког изражавања у најразноврснијим формама, до ликовног стваралаштва, стилизованог покрета и авангардног уметничког деловања. Све ове уметничке активности остварују се кроз висок ниво извођења, али и аутентичну енергију младости. “Абрашевић” је увек током свог дуготрајног деловања на уметничком простору наше земље био носилац нових идеја и концепата у развоју уметничког аматеризма. Поменимо овде рад говорног хора као моћног средства исказивања тежњи младе радничке класе, у првим годинама рада, преко наступа дечје групе “Абрашевић” из 1920. године, до првог студија модерног балета, као и првог и тада јединог дечјег ансамбла народних игара, формираних шездесетих година. Такође је “Абрашевић” био предводник нових приступа у класичним областима уметничког аматеризма, где је, напр. у области фолклорних игара, први успешно увео концепт стилизоване народне игре. . .
 • “Абрашевић” је, поред добијања највиших друштвених признања, био и учесник и победник многобројних домаћих и страних смотри и такмичења. Гостовао је на скоро свим континентима и једна је од уметничких институција која може да се похвали вишедеценијском константношћу свог присуства на међународној сцени.
 • Од оснивања ове културне асоцијације, гајили су се различити облици уметничког деловања. Поред хора, ансамбла народних игара и песама, народног оркестра, дечјег ансамбла народних игара, драмске секције, студија модерног балета, ликовне секције, постојали су још и џез и симфонијски оркестар, као и забавни оркестар, велики дувачки оркестар, фото секција. Многи њихови чланови постали су водећи професионални ствараоци у разним областима уметничког стваралаштва.
 • Поводом обележавања 75 година постојања, 1980.године, “Абрашевић” је добио тада највише државно признање - Награду АВНОЈ-а.
 • У периоду до II светског рата „Абрашевић“ је био место окупљања и уметничког исказивања младе и ангажоване радничке класе. Због напредних идеја социјалне правде и борбе за њено остваривање, рад “Абрашевића” је био често забрањиван. У антифашистичкој и ослободилачкој борби учествовао је велики број чланова “Абрашевића”, а њих 18 је проглашено народним херојима.
 • Више од једног века млади људи се овде окупљају како би свој таленат и уметнички афинитет исказали кроз различите видове уметности...

Занимљивости

Неколико издвојених историјских података
1905


године основана група Абрашевић
18


чланова Абрашевића проглашено Народним Херојима
1955


године председник СФРЈ Јосип Броз Тито се прихватио покровитељства и том приликом одликовао друштво Орденом заслуга за народ
1980


године „Абрашевић“ је добио највише државно признање Награду АВНОЈ-а.

Куд "Абрашевић" Београд
историја

Куд "Абрашевић" постоји већ 111 година.(исправити и допунити текст)

Радничка уметничка група „Абрашевић“ у Београду је настала израстајући из дотадашњег певачког хора и позоришне групе Београдског радничког друштва, са задатком да настави и даље развија културно-уметничку активност радника.

Оснивање и активност београдског „Абрашевића“ пада у време настајања и интезивнијег развоја модерног радничког и социјалистичког покрета у Србији под руководством Српске Социјал Демократске Партије и њених идеолога Радована Драговића и Димитрија Туцовића./p>

Група „Абрашевић“ основана је у Београду 30.октобра 1905.године по старом календару, односно 12.новембра 1905.године, по новом календару.

Први председник Радничке Уметничке Групе „Абрашевић“ био је Радивоје Караџић.

У периоду до Другог Светског рата рад „Абрашевић“ -а је често био забрањиван, а велики број чланова је учествовао у НОБ, док је 18 чланова „Абрашевића“ проглашено Народним Херојима.

„Абрашевић“ је био прво друштво које је обновило свој рад по завршетку рата, само десетак дана по ослобођењу Београда, као и прво које је гостовало у иностранству после рата, у Мађарској 1945.године.

Поводом обележавања 50 година постојања, 1955.године председник СФРЈ Јосип Броз Тито се прихватио покровитељства и том приликом одликовао друштво Орденом заслуга за народ И реда и присуствовао свечаној приредби у Народном позоришту у Београду.

1980.године поводом обележавања 75 година постојања „Абрашевић“ је добио највише државно признање Награду АВНОЈ-а..

„Абрашевић“ је био чест гост на приредбама које су приређиване у част посета високих страних државника, најчешће на Брионима и у Палати Федерације у Београду, као што су британска краљица Елизабета, предесдник САД Џералд Форд, принц Нородом Сиханук, предесдник Египта Анвар Ел Садат, председник Либијске Џамахирије Моамер Ел Гадафи, јордански краљ Хусеин, председник Кине Хуа Гуо Фенг, председник Мексика Луис Ечеверија, премијер Индије Индира Ганди, председник Уганде Иди Амин, председник Француске Франсоа Митеран, председник ДНР Кореје Ким Ил Сунг и др.

Абрашевић је добитник највиших друштвених признања и победник многобројних домаћих и страних фестивала широм света. Гостовао је на свим континентима осим Аустралије и један је од ретких колектива који може да се похвали константношћу свог присуства на међународној сцени.

Наступи ансамбла народних песама и игара, дечјег ансамбла, као и мешовитог хора, на највећим светским сценама и критике које су ансамбли том приликом добили, најбољи су доказ да је Абрашевић већ деценијама један од најуспешнијих репрезената националне културе у иностранству.

Основно уметничко опредељење ансамбала су уметничка надградња народног стваралаштва кроз стилизацију покрета, висок ниво извођења, младост и масовност.

Програме Абрашевића осмишљавали су и уметнички обогатили најпознатији југословенски и српски уметници, диригенти, кореографи, композитори, редитељи, а велики број истакнутих и познатих уметника своје каријере започео је у Абрашевићу.

Посебна пажња се поклања раду са децом у свим категоријама стваралаштва и Абрашевић је по томе познат и ван граница земље. Школа фолклора „Абрашевић“ броји око 150 деце и има дугу традицију, а у њој се осим деце која постају играчи ансамбла, едукују и деца која за три године проведене у школи добијају основна сазнања о народној игри, музици и обичајима српског народа, што им остаје за цео живот.

Увек пун енергије, са новим идејама, Абрашевић је уносио новине у културно уметничко стваралаштво и био је претеча нових тенденција и покрета.