Мешовити хор – КУД Абрашевић

МЕШОВИТИ ХОР

Мешовити хор је једна од секција „Абрашевића“ која постоји још од оснивања и траје током свих година постојања „Абрашевића“. Бројни чувени диригенти су водили овај хор, а репертоар покрива широк спектар хорских дела, од револуционарних и социјалних, преко популарних, све до духовне музичке традиције.

Наступи мешовитог хора, на највећим светским сценама и критике које су том приликом добили, најбољи су доказ да је “Абрашевић” деценијама један од најуспешнијих репрезената националне културе у нашој земљи и иностранству. Програм хора „Абрашевића“ осмишљали су и уметнички обогатили најпознатији југословенски и српски уметници, диригенти, солисти, композитори, а велики број истакнутих и познатих уметника своје каријере је започео у „Абрашевићу“.

Хор „Абрашевић“ у данашњем саставу, гаји разноврсан програмски садржај, пева и негује традиционалну музику Србије, духовну, уметничку, џез, евергрин, арије из мјузикала и опера, родољубиве песме и руске романсе.

Хор наступа на великој сцени у земљи и иностранству, поводом разних свечаности, често гостује у ТВ емисијама, на хуманитарним концертима, и другим манифестацијама.

Сарађује са великим оркестрима – Оркестром војске Србије “Станислав Бинички” и Народним оркестром РТС-а.

Поводом 100 годинa од почетка Првог светског рата хор је издао ЦД под насловом „ТАМО ДАЛЕКО“.

У септембру 2015. године на престижном међународном такмичењу у Москви хор је освојио прво место.

Диригент хора је професор Иванка Стојков, а вокални педагог оперска уметница Тања Андријић.