О нама – КУД Абрашевић

Скупштина КУД Абрашевић Београд

Драган Николић

Почасни председник Скупштине


Драгиша Околишанов

Председник Скупштине


Душан Грујић

Потпредседник Скупштине


Управни одбор

Бранимир Пејовић

Председник Управног одбора


Павле Вујасић

Потпредседник Управног одбора


Јован Вукотић

Члан Управног одбора


Весна Миздрак

Члан Управног одбора


Вукица Лончар

Члан Управног одбора


Милан Вујовић

Члан Управног одбора


Предраг Чолић

Члан Управног одбора


Надзорни одбор

Уметнички савет

Историја КУД Абрашевић

 • "Абрашевић" је основан у Београду 12. новембра 1905. године (30. октобра, по старом календару).

  Ове године обележавамо 112 година постојања.
 • Посебна пажња се поклања раду са децом у свим категоријама стваралаштва. “Абрашевић” је по овоме већ деценијама познат и ван граница земље.
 • Програм “Абрашевића” осмишљали су и уметнички обогатили најпознатији југословенски и српски уметници, диригенти, кореографи, композитори, редитељи.
 • Основно уметничко опредељење “Абрашевића” је уметничка надградња у разнибројним уметничким дисциплинама, од народног стваралаштва, преко музичког изражавања у најразноврснијим формама, до ликовног стваралаштва, стилизованог покрета и авангардног уметничког деловања. Све ове уметничке активности остварују се кроз висок ниво извођења, али и аутентичну енергију младости. “Абрашевић” је увек током свог дуготрајног деловања на уметничком простору наше земље био носилац нових идеја и концепата у развоју уметничког аматеризма. Поменимо овде рад говорног хора као моћног средства исказивања тежњи младе радничке класе, у првим годинама рада, преко наступа дечје групе “Абрашевић” из 1920. године, до првог студија модерног балета, као и првог и тада јединог дечјег ансамбла народних игара, формираних шездесетих година. Такође је “Абрашевић” био предводник нових приступа у класичним областима уметничког аматеризма, где је, напр. у области фолклорних игара, први успешно увео концепт стилизоване народне игре. . .
 • “Абрашевић” је, поред добијања највиших друштвених признања, био и учесник и победник многобројних домаћих и страних смотри и такмичења. Гостовао је на скоро свим континентима и једна је од уметничких институција која може да се похвали вишедеценијском константношћу свог присуства на међународној сцени.
 • Од оснивања ове културне асоцијације, гајили су се различити облици уметничког деловања. Поред хора, ансамбла народних игара и песама, народног оркестра, дечјег ансамбла народних игара, драмске секције, студија модерног балета, ликовне секције, постојали су још и џез и симфонијски оркестар, као и забавни оркестар, велики дувачки оркестар, фото секција. Многи њихови чланови постали су водећи професионални ствараоци у разним областима уметничког стваралаштва.
 • Поводом обележавања 75 година постојања, 1980.године, “Абрашевић” је добио тада највише државно признање - Награду АВНОЈ-а.
 • У периоду до II светског рата „Абрашевић“ је био место окупљања и уметничког исказивања младе и ангажоване радничке класе. Због напредних идеја социјалне правде и борбе за њено остваривање, рад “Абрашевића” је био често забрањиван. У антифашистичкој и ослободилачкој борби учествовао је велики број чланова “Абрашевића”, а њих 18 је проглашено народним херојима.
 • Више од једног века млади људи се овде окупљају како би свој таленат и уметнички афинитет исказали кроз различите видове уметности...

Занимљивости

1905


године основана група Абрашевић
18


чланова Абрашевића проглашено Народним Херојима
1955


године председник ФНРЈ Јосип Броз Тито био покровитељ прославе 50-годишњице рада
1980


године „Абрашевић“ је добио највише државно признање Награду АВНОЈ-а.

Куд "Абрашевић"
историја

"Абрашевић" је основан у Београду 12. новембра 1905. године (30. октобра, по старом календару)

Више од једног века млади људи се овде окупљају како би свој таленат и уметнички афинитет исказали кроз различите видове уметности...

У периоду до II светског рата „Абрашевић“ је био место окупљања и уметничког исказивања младе и ангажоване радничке класе. Због напредних идеја социјалне правде и борбе за њено остваривање, рад “Абрашевића” је био често забрањиван. У антифашистичкој и ослободилачкој борби учествовао је велики број чланова “Абрашевића”, а њих 18 је проглашено народним херојима.

“Абрашевић” је био прво аматерско друштво које је обновило рад после завршетка рата, само десетак дана по ослобођењу Београда, као и прво које је после рата гостовало у иностранству (у Мађарској 1945.године).

Поводом обележавања 50 година постојања, 1955.године, Председник Југославије, Јосип Броз Тито, је био покровитељ прославе. Он је том приликом одликовао Друштво Орденом заслуга за народ првог реда.

Поводом обележавања 75 година постојања, 1980.године, “Абрашевић” је добио тада највише државно признање - Награду АВНОЈ-а.

Од оснивања ове културне асоцијације, гајили су се различити облици уметничког деловања. Поред хора, ансамбла народних игара и песама, народног оркестра, дечјег ансамбла народних игара, драмске секције, студија модерног балета, ликовне секције, постојали су још и џез и симфонијски оркестар, као и забавни оркестар, велики дувачки оркестар, фото секција. Многи њихови чланови постали су водећи професионални ствараоци у разним областима уметничког стваралаштва.

“Абрашевић” је, поред добијања највиших друштвених признања, био и учесник и победник многобројних домаћих и страних смотри и такмичења. Гостовао је на скоро свим континентима и једна је од уметничких институција која може да се похвали вишедеценијском константношћу свог присуства на међународној сцени.

Основно уметничко опредељење “Абрашевића” је уметничка надградња у разнибројним уметничким дисциплинама, од народног стваралаштва, преко музичког изражавања у најразноврснијим формама, до ликовног стваралаштва, стилизованог покрета и авангардног уметничког деловања. Све ове уметничке активности остварују се кроз висок ниво извођења, али и аутентичну енергију младости. “Абрашевић” је увек током свог дуготрајног деловања на уметничком простору наше земље био носилац нових идеја и концепата у развоју уметничког аматеризма. Поменимо овде рад говорног хора као моћног средства исказивања тежњи младе радничке класе, у првим годинама рада, преко наступа дечје групе “Абрашевић” из 1920. године, до првог студија модерног балета, као и првог и тада јединог дечјег ансамбла народних игара, формираних шездесетих година. Такође је “Абрашевић” био предводник нових приступа у класичним областима уметничког аматеризма, где је, напр. у области фолклорних игара, први успешно увео концепт стилизоване народне игре. . .

Програм “Абрашевића” осмишљали су и уметнички обогатили најпознатији југословенски и српски уметници, диригенти, кореографи, композитори, редитељи.

Посебна пажња се поклања раду са децом у свим категоријама стваралаштва. “Абрашевић” је по овоме већ деценијама познат и ван граница земље.

Ове године обележавамо 112 година постојања.